7 Temmuz 2009 Salı

cingene mutfagi hakkinda fikri olan

Mutfak yazarlarinin ortak kanisidir; genelde evde yemek, yasamak için yenir. Kimi evlerdeyse yemek için yasanir. Bugün hayatin keyfini sürdükleri kadar yeme-içmenin de keyfini süren, yarini düsünmeden yasamanin güzelligini kesfetmis insanlarin mutfagindan söz edecegim. Onlar yasamak için de yerler, yemek için de yasarlar. Savaslarda en çok kirima ugrayan millet olmalarina ve her seye ragmen hayatta kalmayi basaran Çingeneler`den bahsediyorum. Çingeneler`i seçmemin nedeni 8 Nisan`in dünyada kendilerinden af dilemek istercesine `Çingeneler Günü` olarak kutlanmasi, 8-15 Nisan haftasinin `Çingene Haftasi` ilan edilmesi... `Dünyada en fazla ayrimciliga ve irkçiliga` ugrayan halk olmalari belki de Birlesmis Milletler`in böyle davranmasina yol açmis. Bizim resmi kültürümüz de Romanlar`i dislardi, ama sokaktaki vatandasin umurunda bile degildi bu. Anadolu`nun geleneksel hosgörülü tavri Romanlar`a da gösterilmisti. 1923 Büyük Mübadelesi ile gelen Çingeneler için de Bati Anadolu`daki hemen her kasabada özel mahalleler yaratilmisti. Daha dogrusu giden yoksul Rumlar`in evleri, yanlarinda herhangi bir tapu kaydi getiremeyen Romanlar`a verilmisti. Söke, Tire ve Alaçati`daki Roman mahallelerinin eski sakinleri de yoksul Rumlar`di. Bir anlamda mahallenin kaderi degismemisti yani... ÇINGENE PILAVI Karagöz`ün Hacivat`in elbisesini `Çingene mutfagina` benzetmesi, Çingeneler`in eski zamanlardan beri Anadolu`da yasadiklarinin önemli bir kaniti. Merkezi Brüksel`de bulunan Avrupa Roman Enformasyon Merkezi de son derece çaliskan olmalarina ragmen asagilanan bu halkin bir kültürü oldugunu kanitlamaya çalisiyor yillardir. `Çingene` sözcügünün karsiligi Trakya`da `Roman,` Van-Ardahan arasindaki bölgede `Mutrip,` Orta Anadolu`da `Elekçi,` Erzurum`da `Posa,` Adana`da `Cano`dur. Adlari degisse de, Romanlar`in mutfak kültürü Anadolu`nun zengin mutfagini ciddi sekilde etkilemistir. Türkiye`nin hemen her yerinde üzerine `lor, kesik, çökelek` dökülen domatesli biberli salatanin adi `Çingene Pilavi`dir. Çingene pilavini biz çocukken pazara gelen köylüler ortaklasa yapardi. Kimde ne varsa ortaya koyar; domatesçi domatesini, soganci soganini, zeytinyagci yagini, ekmekçi ekmegini getirirdi. Bu malzemeler dogranir, üzerine de peynir veya çökelek konup taze ekmekle yenirdi. Ermeni Mutfagi`ni kaleme alan Takuhi Tovmasyan kitabinin girisine `Bu yemekler ne kadar Ermeni, ne kadar Rum, ne kadar Türk, ne kadar Arnavut, ne kadar Çerkez, ne kadar Patriyot, ne kadar Çingene yemekleri bilmiyorum` demisti. Anadolu`da böyle bir ayrim yapmak kolay degildir. Ama Çingeneler`in ekonomik kosullarin dayatmasininin da etkisiyle son derece saglikli bir mutfagi vardir. Eti sevmediklerinden degil, bulamadiklarindan yemezler genelde... Buna karsin sebzeleri en sik kullanan, yaptiklari her yemege saksilarda yetistirdikleri taze soganlari karistiranlar yine onlardir. YAVRU PALAMUT||Anadolu`da kiyi mutfaklarinin en güzel balik dolmalari `Çingene Palamudu` ile yapilir. Boyu uskumru kadar olan yavru palamuda Çingene derler eskiden beri. Yine içine et girmedigi için olacak, et yemezlerin çok sevdigi `Çingene Kebabi` vardir; malzemesi patlican, domates, sogan, yesil biber, maydanoz, deniz tuzu ve sumak olan... Patlican ve domatesler sislenerek közde pisirilir, pistikten sonra kabuklari soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diger tarafta taze sogan dogranarak tuz ve sumakla ovalanir, içine dogranmis maydanoz konur ve tekrar karistirilir. Anadolu Mutfagi`nin gizli kalmis yüzlerinden biridir Çingene yemekleri. Müthis sentezin içine karismistir. ÇINGENE PILAVI||Malzeme: Bir avuç çökelek, tuzlu veya tatli lor. küçük domates, küçük sogan, yesil biber, yemek kasigi zeytinyagi, tuz.||Hazirlanisi: Kesigi ufalayip bir tabaga koyun, domatesi, sogani ve biberi kesigin üzerine küçük küçük dograyin, yaginizi ve tuzunuzu malzemenin üzerine gezdirip karistirin, tazesi yoksa da bir parça ekmek kizartarak afiyetle yiyin.||15.04.20061447427|2006-04-14|Urla`dan gelen uygar istekler'1445621|2006-04-13|Ege`de kaygi yaratan kanun degisikligi'1441769|2006-04-11|Expo 2015, Bios: Yasam'1438545|2006-04-09|Antik Smyrna Tiyatrosu ortaya çikarilabilecek mi?'1436995|2006-04-08|Ögle rakilari güzeldir efendim'1435234|2006-04-07|Yurtdisi fonunu kaldirmanin zamani gelmedi mi?'1429454|2006-04-04|Kent Ormanlari ve Inciralti...'1426077|2006-04-02|Alaçati`da Yasamak'1424710|2006-04-01|Türk tatlisina Ingiliz bakisi'1422770|2006-03-31|Bir hekim soruyor: Beni niye sevmiyorsunuz?

Mutfak Aksesuari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder